Op een bepaald moment weet je: dit gaat zo niet meer verder. Je bent al weken, maanden of zelfs jaren aan het ploeteren met een heftige relatie of ongelijkwaardige vriendschap. Je loopt jezelf voorbij. Je raakt jezelf kwijt. Je past je namelijk de hele tijd maar aan die ander aan. Je negeert de alarmbellen die wel degelijk afgaan in  je hoofd. Je negeert je onderbuikgevoel dat heel hard van ‘nee!’schudt. Je negeert de goedbedoelde adviezen van mensen in je omgeving. Bij een ander in dezelfde situatie zou je allang al hebben geadviseerd om weg te wezen. Maar nu je er zelf middenin zit, is je blik vertroebeld. Je kunt niet meer helder denken, laat staan actie ondernemen.

Kiezen of delen
Toch komt er een moment dat je niets anders kunt dan voor jezelf kiezen. De spanning wordt te veel, en de energie die je maar in die ander bleef steken (in plaats van in jezelf) is helemaal op. Je hebt er letterlijk slapeloze nachten van. Je kon tot nu toe geen goede grenzen stellen, maar nu is je grens echt bereikt. Als de confrontatie nog niet is geweest, dan zal dat moment niet meer ver weg zijn.

Afscheid en afkicken
Hoe pijnlijk ook, en hoeveel je ook van die ander houdt of om die ander geeft: je zult afscheid van elkaar moeten nemen. Stoppen met een verkeerde relatie is op zich niet het moeilijkste besluit. Het afkicken van die verkeerde relatie is vaak heftiger dan het afscheid. Het is een verkeerd patroon, een manier van leven  waaraan je bent gewend. Veel vrouwen hebben daarnaast nog de neiging om de fouten van de ander goed te praten, en met de mantel der liefde te bedekken. Vaak zijn ze hardleers, en blijven ze – tegen beter weten in – hopen dat ze die ander kunnen veranderen. Dat hij (of zij) voor haar zal veranderen. Helaas blijkt dat vaak op een wrede manier een illusie.

Weer sterk in je schoenen
Maar: hoe neem je dan afscheid van een relatie die niet goed voor je is, of een toxische vriendschap? Met iemand die je helemaal leegzuigt, je kapotmaakt, je zelfvertrouwen tot een dieptepunt afbreekt? Hoe neem je afscheid van een persoon die je slinks heeft gemanipuleerd, en waar je niet tegenop kon? Die je misschien zelfs fysiek of geestelijk heeft mishandeld?
Nog belangrijker is de vraag: hoe nu verder? Hoe zorg je ervoor dat je weer zelfvertrouwen krijgt, dat je weer vertrouwen in een ander krijgt, dat je zelfbeeld weer helder en positief is? Wie was je eigenlijk vóór die tijd, en wie ben je nu?

Je eigen pad
Je bevindt je nu op een keerpunt, en je gaat je eigen pad kiezen en volgen. Je zult die weg terug naar jezelf weer ontdekken, nu je van je ankers los bent. Je zult een nieuwe balans vinden, en opnieuw ontdekken wat je grenzen zijn en hoe je voorkomt dat anderen die overschrijden. Hoe kom je op voor jezelf? Hoe leer je weer naar je gevoel te luisteren, dat altijd gelijk heeft? Hoe neem je afscheid van de angst, en kun je weer vanuit positief vertrouwen en liefde leven?

Meer over mij
Ik ben coach en ervaringsdeskundige op het gebied van relaties, en vertel aan de hand van praktische en vaak zeer herkenbare voorbeelden hoe je de signalen van een verkeerde relatie herkent en  hoe je daaruit kunt stappen. Ik leer je vooral hoe je je eigen pad kunt volgen aan de hand van praktische tips en technieken. Deze tips zijn natuurlijk niet alleen bruikbaar in relaties tussen geliefden, maar ook in vriendschappen en zelfs op het werk.