Je herkent het misschien wel. Het ene moment gaat alles in je leven moeiteloos, de mensen in jouw omgeving begrijpen je met een half woord, de woorden schieten uit je pen als paddestoelen, afspraken vullen je agenda. Kortom je hebt het gevoel volledig in de flow te zijn. Die flow geeft je energie, maakt je blij, geeft vertrouwen en voelt goed.

Maar dan ken je waarschijnlijk ook de andere kant. Dat je niet vooruit te branden bent, afspraken afgezegd worden, dat je je zorgen maakt of je de rekeningen wel kunt betalen, dat jouw omgeving je niet begrijpt en jij jezelf eerlijk gezegd ook niet wanneer jezelf hardop hoort praten. Het stroomt niet, je voelt je gefrustreerd en zit niet lekker in je vel.

Weet dat deze periode net zo nodig is als de tijd wanneer je wel in de flow zit. Het is een tijd van pas op de plaats, van stilte, van rust en van reflectie. Wat ga je niet meer doen, wat ga je anders doen, wat en wie zijn jouw prioriteiten? Vragen die wanneer je de stilte omarmt, de tijd krijgen om jou van antwoorden te voorzien. Je inzichten geven waardoor je bewuster keuzes kunt maken.

Vaak is het onderkennen van het ontbreken van de flow al voldoende om de stroming weer te ervaren. Onderkennen is “zien” dat er iets ontbreekt, van daaruit kun je verder gaan kijken.

Zeg “nee” tegen datgene wat niet stroomt en onderzoek wat er zich werkelijk van binnen bij je afspeelt. Dit kan door middel van zelfonderzoek of door hulp van buitenaf in te schakelen. En “nee” zeggen mag, al lijkt dat soms vloeken in de kerk in een tijd waarin we alles met een “ja” zouden moeten omarmen. Het grote gevaar om overal “ja” op te zeggen is dat jezelf bijvoorbeeld kan overvoeren met informatie opgedaan tijdens de zoveelste workshop, consult, lezing of training. Je lichaam en geest hebben tijd nodig om de informatie door te laten werken en te filteren wat wel belangrijk is en wat niet, wat goed voelt en wat niet, wat jou voedt en wat niet. Wat ervoor zorgt dat je uit je comfort zone stapt of niet. Kortom jou bewuster maakt en doet groeien als mens, ondernemer, partner, collega, ouder, vriend of vriendin.

Wanneer je de signalen mist of denkt dat je het elastiekje nog verder kan oprekken, heb je kans dat je ziek wordt. Het lichaam zegt een keer stop. Het is dan belangrijk rust te nemen oftewel te slapen en een dokter, therapeut of anderszins te bezoeken als er zich andere lichamelijke of geestelijke klachten voordoen. En ziek worden is geen straf, geen oproep tot slecht karma of wat dan ook. Het belangrijkste is dat je jezelf serieus neemt en goed voor jezelf zorgt. Zover (ziek worden, therapeutenbezoek en dergelijke) hoeft het niet te komen, wanneer je tijdig naar je innerlijke ‘nee’ luistert en daarop handelt. Dus het erkennen van de no-flow is ook heilzaam en minstens zo belangrijk als de flow.

Foto: Nelleke Bos